Wist je dat als je zingt voor jouw kindje, je op dat moment heel educatief bezig bent? Liedjes zingen is namelijk erg goed voor de taalontwikkeling. Baby’s zijn al in staat taalpatronen te herkennen in liedjes en rijmpjes, blijkt uit onderzoek.

‘Ik zag twee beren broodjes smeren, oh het was een wonder…’ Als je voor je baby zingt is dit vaak om hem rustig te krijgen en die lieve glimlach op zijn gezichtje te toveren. Waarschijnlijk ben je er helemaal niet zo van bewust dat je jouw kindje heel veel aan het leren bent. Toch blijkt het zingen van liedjes voor een baby een enorm gunstig effect te hebben.

Basis van taalontwikkeling

Als we tegen baby’s praten, doen we dat automatisch op een zangerige manier. Dat wordt infant direct speech genoemd. Bij deze natuurlijk manier van praten, valt voor een baby het ritme en de melodie in de taal op. Op die manier ontdekken ze de taalpatronen van de moedertaal. Het is de basis om een taal te leren kennen. Als volwassene valt ons die melodie in taal niet meer zo op. Wij luisteren vooral naar de inhoud van het gezegde.

Grotere woordenschat door rijm

De zangerige melodie die baby’s in ons praten horen, vind je ook terug in liedjes. Uit onderzoek komt naar voren dat liedjes waarin rijm voorkomt helpen bij de ontwikkeling van taal. Baby’s die veel rijm horen, hebben later een grotere woordenschat. Voeg je ook nog wat beweging toe, dan ben je helemaal goed bezig want ook dat is versterkend voor de taalontwikkeling. Kortom, bewegen en zingen is niet alleen leuk, maar ook super leerzaam.

Liedjes bij Topkids

Bij Topkids zingen wij vaak met de kindjes. Bijvoorbeeld bij vaste routines wanneer we aan tafel gaan of als we gaan opruimen. Maar we zingen ook gewoon samen in de kring liedjes die met het thema te maken hebben. Het liefst laten we ons hele lijf meebewegen. Want bewegen is niet alleen gezond voor je lijf en leuk om te doen, maar ook helpend bij de ontwikkeling van taal.

Thuis zingen

Nog nooit een baby die gezegd heeft: ‘Stop maar met zingen, het klinkt nergens naar’. Baby’s zijn gelukkig niet zo kritisch op de zangstem van papa of mama. Neem dus elke dag even de tijd om te werken aan de taalontwikkeling van jouw kindje. Zing bijvoorbeeld tijdens het verschonen ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Of zing ‘Schaapje, schaapje heb je witte wol’ in de kinderboerderij. Weet je niet wat voor liedjes je kunt zingen? Dan verzin je ze gewoon zelf!

Tip

Even vergeten hoe de liedjes ook alweer gingen? Zoek op Spotify eens op Juf Roos of Kaatje, dan kom je er vast wel uit.

Bron: Muziek goed voor brein- en taalontwikkeling – VHZ Online (vhz-online.nl)
Bron: Baby’s herkennen zinnen, rijm en ritme in liedjes en rijmpjes | EOS Wetenschap