De Nationale Voorleesdagen zijn alweer bijna voorbij, maar dat betekent niet dat er niet meer voorgelezen gaat worden. In onze vorige blog las je al over het belang van interactief voorlezen aan onze kinderen. Wij gaan daar dan ook zeker mee door! Ben je benieuwd naar de boekjes die wij de kinderen voorlezen? In deze blog vind je de 8 leukste voorleesboeken volgens Topkids op een rij.

Mama kwijt – Chris Houghton

Op KDV Torenstraat in Soest is ‘Mama kwijt’ favoriet. In dit leuke prentenboek dut een uiltje weg en valt uit zijn nest. En ja; dan is hij zijn mama kwijt. Eekhoorn vindt hem en zal hem wel even helpen, maar dan moet Kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven. Dit leuke boek laat zien dat hoe meer je omschrijft hoe mama er uit ziet, hoe makkelijker mama is terug te vinden. De kinderen beginnen te stralen bij de bladzijde waarop het uitje haar moeder weer terugvindt.

Coco kan het! – Loes Riphagen

‘Coco kan het’ is favoriet op KDV de Bilt. Alle kinderen kennen bijna het hele boek uit hun hoofd! Coco is een kleine vogel die voor het eerst gaat vliegen. Dat is natuurlijk erg spannend! Het is zo spannend omdat er een poes op de loer staat. Mama helpt Coco op weg en samen met de kinderen roept Coco om hulp. Maar dan flapperen we allemaal met ons vleugels en het lukt, Coco kan vliegen! Er staan ook leuke liedjes over het boek op Youtube, waardoor je het interactief voor kunt lezen. Met het vingerpopje van Coco erbij komt het boek helemaal tot leven.

Wij hebben er een geitje bij – Marjet Huiberts & Iris Deppe

Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Vóór Mik het babygeitje heeft gevonden moet hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Dit boek is favoriet op KDV Utrecht Zuilen. ‘Wij vinden dit een leuk boek want we hebben er een knuffel bij, waardoor je veel interactie hebt met de kinderen. De dierengeluiden worden altijd enthousiast nagedaan!’

Het wilde dierenorkest – Dan Brown

In het favoriete boek van KDV Soesterberg neemt Maestro Muis je mee op een betoverende reis over land en over zee. Ieder dier heeft zijn eigen verhaal wat ondersteund wordt met klassieke muziek. Door de muziek blijven de kinderen geconcentreerd luisteren. Bij sommige dieren, zoals de kangoeroe, is het leuk om mee te doen met de muziek. Bij iedere boing springen de kinderen mee! Het jachtluipaard is heel snel en kan erg laag sluipen. De kinderen kruipen mee over de grond. Een gaaf, interactief boek!

Wij gaan op berenjacht – Michael Rosen

In ‘Wij gaan op berenjacht’ gaan een vader en zijn vier kinderen op jacht naar een hele grote beer om te vangen. Niets is ze te gek en ze zijn nergens bang voor. Kolkende rivieren, sneeuwstormen of donkere bossen, ze gaan er dwars doorheen. Maar dan komen ze een echte beer tegen…

Op het KDV in Zeist vinden ze dit boek helemaal geweldig. De kinderen mogen meedoen met het zoeken naar de beer. Lopen door het zwiepende gras, door de modder, door de koude rivier en als ze de beer gevonden hebben dan gaan we gauw weer naar huis.

Ook op de peutergroep in Zeewolde is dit boek de absolute favoriet. De kinderen vragen bijna dagelijks om dit verhaal en kunnen het al grotendeels mee vertellen. Het verhaal is best een beetje spannend. De kinderen luisteren soms met de handjes voor de ogen. Spannend, maar toch niet willen missen wat er gaat gebeuren.

Bange piepmuis – Alan Macdonald & Tim Warnes

Bange piepmuis is het favoriete boek van de kinderen op KDV Waterwijk. Het verhaal gaat over Piep de bange muis. Op een dag neemt zijn zusje hem mee op zoek naar een enorme chocoladetaart. Piep stribbelt tegen. Wat als hij nou de weg kwijtraakt, of de grote rode kat tegenkomt? Met een touw om zijn middel, zodat hij altijd de weg terug zal kunnen vinden, gaat Piep op pad door de donkere nacht. Een spannend avontuur over hoe een bange Piepmuis zijn angst overwint.

Maar niet alleen bij de kinderen is dit boek favoriet, ook de juffen lezen hier graag uit voor. Dit omdat je heel erg goed met verschillende stemmetjes kan spreken. Van een hele hoge tot een hele lage stem.

Beers DIKKE billen – Steve Smallman

Op kinderdagverblijf de Biltstraat in Utrecht lezen wij graag het boek ‘Beers DIKKE billen’. Het gaat over een beer met, je raadt het al, hele dikke billen. Die billen brengen hem regelmatig in de problemen. Het is zo’n leuk boek omdat het heel beeldend is. De kinderen begrijpen dat de beer zo onhandig is door zijn dikke billen, maar tegelijkertijd houden alle dieren in het boek heel veel van beer, ondanks zijn dikke billen. Het maakt dus helemaal niet uit hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt!

De Gruffalo – Julia Donaldson

Het favoriete boek van KDV Bunschoten blijft altijd een beetje spannend. Het boek gaat namelijk over een monster; de Gruffalo. Het monster is verzonnen door Muis, zo houdt hij zijn vijanden op afstand. Maar is de Gruffalo wel echt verzonnen of bestaat hij toch? Een super leuk boek, geschreven in dichtvorm. Zo kunnen de kinderen makkelijk en snel meelezen en het verhaal goed onthouden.

Lezen jullie thuis ook veel met je kindje? Dan zijn deze boekjes zeker een aanrader!