Kinderen brengen uren van hun leven door met spelen. Terwijl ze dit doen, leren ze ondertussen ook heel erg veel. Ze leren nieuwe bewegingen en vaardigheden, ze ontwikkelen vaardigheden zoals het oplossen van problemen en plannen, ze verbeteren hun sociale vaardigheden door sámen te spelen en het is natuurlijk goed voor de fantasie. En ze vinden het ook nog eens heel leuk!

Om deze redenen besteden we bij onze kinderdagverblijven veel aandacht aan het speelgoed van de kinderen. In deze blog vertellen we je graag meer over ‘open ended’ speelgoed en waarom wij er fan van zijn.

Spelen zonder regels of doel

Open ended speelgoed is speelgoed dat geen regels, doel of specifiek resultaat heeft. Er is geen ‘juiste’ manier om het te gebruiken en het is niet gericht op een bepaalde activiteit. Het daagt kinderen uit om zelf hun verbeeldingskracht en creativiteit te gebruiken. Hoewel de term misschien nieuw voor je is, kennen we dit soort speelgoed al heel lang. Denk hierbij aan blokken, poppen, knuffels en bouwsets. Kinderen kunnen het op hun eigen manier gebruiken en er eindeloos mee experimenteren.

In elke fase van hun ontwikkeling gebruiken kinderen zulk speelgoed op een andere manier. Als ze jong zijn, ontdekken ze materialen en vormen. Als ze wat ouder worden, kunnen ze zelf hele werelden bedenken of rollenspelen houden. Het speelgoed is daarom ook nog eens heel duurzaam, het gaat de hele kindertijd mee.

Top 5 open ended speelgoed

Speelgoedfabrikanten spelen steeds meer in op de trend van duurzaam en creatief speelgoed. Dit leidt tot hele mooie speelmaterialen!

  • De Wobbel. Is het een glijbaan, schommelstoel, de muur van een fort? Ga je er in liggen of juist er op staan? De Wobbel is eigenlijk een gebogen houten balansbord. Volwassenen zien een simpel voorwerp en snappen misschien niet altijd meteen wat ze ermee moeten, maar kinderen zien er tal van mogelijkheden in!
  • Stapelstein. Heel populaire, stevige, kleurrijke ronde stenen die je kunt opstapelen, waar je overheen kunt lopen in de vorm van een parcours, op kunt zitten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Deze stenen bevorderen ook nog eens de lichaamsbeweging van kinderen.
  • Grimms houten regenboog. Deze kennen jullie vast wel, een mooie gekleurde houten regenboog. Je kunt de onderdelen opstapelen, je kunt er een tunnel van bouwen, of misschien gebruiken als hek van een dierentuin waar alle speelgoeddieren in staan. Ook met dit speelgoed kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten.
  • Van Duplo, Lego tot houten blokken, kinderen kunnen soms uren aan iets bouwen. Oké, bij bouwsets zit soms een handleiding, maar daar hoef je je heus niet aan te houden! De ene keer bouw je van Lego een kasteel, de andere keer met dezelfde blokjes wordt het ineens een school, of een auto, of een… Noem maar op! Bij de meeste vestigingen van Topkids hebben we wel een bouwhoekje waar lekker gespeeld wordt.
  • Creatief spelen. Verkleden, knutselen, met poppen spelen, we konden eigenlijk niet meer kiezen! Van creatief bezig zijn leren de kinderen veel, groeit hun zelfvertrouwen en kunnen ze hun prikkels kwijt. Creatief open ended speelgoed, zoals bijvoorbeeld verkleedkleding, draagt bij aan fantasierijk spel, wat vooral voor kinderen vanaf 3 jaar geschikt is.

Voorbeelden genoeg dus. Bij Topkids werken we graag met speelgoed dat de kinderen vrijlaat om zichzelf en de wereld om zich heen te ontdekken!