RTL Nieuws berichtte vandaag dat kinderen op een dag meer met beeldschermen bezig zijn dan dat ze buitenspelen. Gemiddeld kijken kinderen zo’n 2,5 uur per dag naar een scherm. Daartegenover spelen kinderen nog geen 2 uur per dag buiten.

Volgens oogheelkundige Caroline Klaver van het Erasmus Medisch Centrum is dat ook de reden dat er zoveel kinderen bijziend zijn, namelijk een kwart van de 13-jarigen! Doordat je ogen gedurende zo lange tijd zoveel moeten scherp stellen op een klein schermpje en veel minder ‘in de verte’ kijken is de kans groot dat de oogbol vervormt en je een bril nodig hebt om scherp te kunnen zien.

Voordelen aan buitenspelen

Naast dat het dus beter is voor je ogen om je telefoon of tablet weg te leggen en naar buiten te gaan zijn er nog zoveel meer voordelen van buiten spelen:

  1. Kinderen leven gezonder. Buiten nodigt uit tot rennen, fietsen, springen en klimmen. Een kind beweegt dus aanzienlijk meer wanneer het buiten speelt dan binnen. En we weten allemaal dat bewegen gezond is en overgewicht voorkomt!
  2. Je geheugen en concentratie verbetert door de gezonde buitenlucht waardoor je beter kunt leren. Dus daarom ook een pleidooi voor veel buitenspelen op school. Ondanks dat we denken dat we alle tijd die er is moeten investeren in het aanbieden van lesmateriaal lijkt het erop dat kinderen veel effectiever leren wanneer ze veel buiten zijn.
  3. Kinderen leren grenzen te verleggen en risico’s beter in te schatten. Hiermee stijgt het zelfvertrouwen en de motorische ontwikkeling.
  4. Het vermindert stress. Spelen op zich zorgt hier al voor maar het spel buiten is vaak minder doelgericht en vaak vrijer dan binnen. Hoe minder bijsturing door volwassenen, hoe meer eigen inbreng en fantasie, hoe groter de ontspanning!

Topkids Kinderopvang onderschrijft al deze voordelen van buitenspelen en gaat met de kinderen minstens 1x per dag naar buiten. Bij onze Buiten BSO en BSO Sport zijn kinderen zelfs standaard minstens 1 uur na schooltijd buiten te vinden. Bij de Buiten BSO trekken we door het dorp op zoek naar avontuur in de natuur en Soest en bij de BSO Sport zijn de kinderen elke dag van 16:00-17:00 uur op het sportveld te vinden waar ze verschillende sporten krijgen aangeboden.

Kansrijke momenten

Op de kinderdagverblijven zien wij het buitenspelen ook als een bron van kansrijke momenten om in te haken op de belevingswereld van de kinderen en een eventueel actueel thema. ’s Ochtends een boekje gelezen over de herfst? Een uurtje later spelen de kinderen tussen de stapels bladeren en gaan we op zoek naar spinnenwebben waar de druppels van de laatste regenbui nog in hangen.

En telefoontjes of tablets? Niet voor onze kinderen! Op een heel uitzonderlijk educatief filmpje of een WK finale voetbal op de BSO na zien de kinderen bij ons geen beeldschermen. Ga maar gewoon lekker buitenspelen!