Hoe groeien komkommer, wortel en broccoli? Weet jouw kind hier een antwoord op? De meeste kinderen die groenten uit de supermarkt eten hebben geen idee. Hoe leuk en leerzaam is het om samen aan de slag te gaan met moestuinieren! Wedden dat jouw kind meer waardering krijgt voor de groenten op zijn bord?

Ieniemienie-zaadje
Kinderen kunnen zich enorm verwonderen wanneer ze iets nieuws ontdekken. Bezig zijn met grond, water, zaadjes en diertjes is een prachtig ingrediënt voor verwondering. Is het niet enorm bijzonder hoe het groeiproces van een plantje gaat? Je stopt een ieniemienie-zaadje in de grond, je wacht en zie daar: een klein kopje groen steekt boven de grond uit. Je groenteplantje is geboren! Het meest bijzonder is het wanneer aan dit kleine plantje straks het eten groeit dat jij lekker kunt opsmullen.

Leren met je zintuigen
Wroeten met de handen in de aarde, wormen en andere bodemdiertjes tegenkomen, het proces volgen van het zaadje tot je bord: aan de slag gaan met moestuinieren is enorm leerzaam. Kinderen leren met hun zintuigen. Dat is dé manier om jouw kindje te leren hoe de wereld in elkaar zit; via voelen, proeven, ervaren. Door het verbouwen van groente bied je jouw kindje de kans om door te doen een hoop te ervaren. Geef tijdens het moestuinieren woorden aan wat je kindje voelt, proeft, ziet. Een oppepper voor de taalontwikkeling!

Ook jij kan moestuinieren
Iedereen kan moestuinieren. Daar heb je echt geen enorme lap grond voor nodig. Zelfs op een balkon waar nooit de zon schijnt kun je groente verbouwen in potten. Je moet alleen even weten welke groenten daarvoor geschikt zijn. Zo heb je zonminnende planten, maar ook planten die zeer schaduwtolerant zijn. Heb je helemaal geen buitenruimte? Dan is binnen zelfs ook een optie. De meeste tomaten en komkommers die in de supermarkt liggen komen uit een kas. Dat is thuis prima na te bootsen.

Even een paar voorbeelden:

Schaduw? Zon?
Rabarber Tomaten
Paksoi Paprika
Munt Suikermais


Zaaien bij Topkids

Bij Topkids vinden we het belangrijk dat kinderen vertrouwd raken met de natuur. Tijdens het buitenspelen prikkelen onze medewerkers van Topkids de kinderen om de natuur te ontdekken in onze ontdektuinen. Kinderen zien én ervaren op zo’n moment hoe alles groeit en bloeit. Op steeds meer locaties van Topkids zijn we bezig met zaaien en oogsten. We zorgen samen voor de planten in de tuin, proeven van de groenten en we ontdekken welke kriebelbeestjes met ons meesnoepen. We hoeven trouwens niet altijd naar buiten om de natuur te beleven; door bijvoorbeeld zintuigelijke bakken te creëren, halen we de natuur naar binnen.

Help de bij!
Zonder bestuiving geen vruchten aan de planten. Bijen, hommels en andere bestuivers zijn daarom dé vriend van de tuinder. Om deze hulptroepen te helpen aan voedsel is de Nationale Zaaidag in het leven geroepen. Op deze dag – 22 april- wil de Bijen Stichting zoveel mogelijk mensen motiveren om bloemperkjes aan te leggen. Daar kunnen de bijen lekkere nectar van snoepen. Met de energie die ze daarvan krijgen, bestuiven ze vervolgens onze plantjes. Mooie samenwerking toch? Help jij mee? Ga naar de website van de Bijen Stichting en lees wat jij kunt doen.