Lekker even de krant lezen met een kopje koffie erbij terwijl je kindjes vredig samen spelen in een net opgeruimd huis.. Klinkt dit voor jou als een droom? Dan ben je niet de enige. Het leven met werk, kinderen, huishouden is soms een race tegen de klok. De dag is vaak eerder om dan je lief is. En alles netjes en opgeruimd? Forget it. Uitgebreid aandacht geven aan jezelf en je kinderen? Daar is toch helemaal geen tijd voor?

De realiteit

Hup jasjes aan, schooltasje op, springen op de fiets naar school of de opvang, racen naar je werk, werken, terug naar de opvang, jasjes aan, thuis, jasjes uit, koken, eten, douchen, tandenpoetsen, verhaaltje lezen, kinderen slapen…. Rust… Of nee: vaatwasser inruimen, stofzuigen.. Rust.. Balans zoeken tussen werk, gezin en jezelf is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch is het super belangrijk voor jezelf én voor je kinderen.

Vitamine A

Volgende week is het de Week van de Vitaliteit. Deze week staat de Vitamine A centraal. De A staat voor Aandacht. Onvoorwaardelijke aandacht hebben jouw kinderen van jou nodig. Andersom heb jij als ouder die aandacht ook nodig voor jezelf om ontspannen en energiek te blijven. Soms lijk je tijdens het ouderschap in een sneltrein te zitten. Hoe maak je tussen alle bedrijven door tijd voor je kind zonder daarbij jezelf voorbij te razen?

Zet jezelf op één

Om oprechte aandacht te kunnen geven aan je kinderen is het nodig dat je eerst bij jezelf te rade gaat of jij wel genoeg energie in de tank hebt. Want ‘Happy mama of papa, happy baby’. Voorkom dat je uitgeput raakt door goed voor jezelf te zorgen. Door voor jezelf te zorgen leer je ook je kinderen dat omzien naar jezelf belangrijk is. Doe datgene dat je energie geeft. Maak tijd voor een hobby, gezond eten, slapen of een opgeruimd huis. Energiegevers ontdek je door stil te staan bij wat je voelt en oplossingen te zoeken voor negatieve gevoelens zoals moeheid, stress, lusteloosheid, angst, etc.

Quality-time met je kind

Ben je opgeladen? Dan kun jij jouw energie gebruiken om jouw kind aandacht te geven. Vitamine A krijgt je kind als hij weet dat jij de volledige aandacht hebt en niet gestoord kunt worden. Quality-time met je kind bevordert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Het draagt bij een positieve eigenwaarde en goede hechting tussen ouder en kind. Speel mee in de speeltuin, doe samen een spelletje of geef je kind een half uur de leidersrol: hij/zij mag bepalen wat jullie gaan doen. Kader deze tijd af, zodat het ook weer duidelijk is wanneer jij tijd vrij wilt maken voor andere dingen.

Geef prioriteit aan Vitamine A

Tijd maken voor jezelf en je kind doe je door deze behoefte prioriteit te geven. Misschien betekent dit dat het huis wat minder netjes is dan gewenst of dat je de lat wat lager moet leggen voor jezelf. Is datgene wat je van jezelf moet doen echt wel nodig is? Is het echt zo erg als je de deadline op je werk een keertje niet haalt? Kun je een keertje extra oppas regelen?

Topkids ontzorgt

Topkids helpt je graag een handje om die vitamine A bovenaan jouw to-do-lijst te zetten. Wij nemen daarvoor met alle liefde de zorg voor jouw kinderen uit handen. Dat kunnen we bieden dankzij de inzet van onze fantastische Pedagogisch Medewerkers. Want zou zonder hen die balans tussen gezin, werk en jezelf niet helemaal zoek zijn? Vandaag, op de landelijke dag van de Pedagogisch Medewerker, zetten we hen daarom extra in het zonnetje.

Leestip

Meer lezen? Het boek Ontspannen opvoeden in 12 stappen van Christiane Putik geeft ouders 12 tips hoe ze minder stress in het leven met kinderen kunnen ervaren. Susan Bogels heeft een mindful doeboek geschreven voor ouders met een hectisch leven Mindful opvoeden in een druk bestaan.