Het wordt tropisch warm vandaag. Er zijn temperaturen van boven de 35 graden voorspeld in ons land. Met dit soort extreme temperaturen is het belangrijk de gezondheid van kleine kinderen en baby’s extra in de gaten te houden. Hieronder een aantal survivaltips voor deze tropische dag.

Drink, drink, drink

Zorg dat jouw kindje genoeg water of vocht binnen krijgt. Met deze hete temperaturen ga je meer zweten dan normaal en dat betekent: meer drinken dan normaal. Een goede vochthuishouding zorgt voor de juiste lichaamstemperatuur. Drinkt jouw kind genoeg? Dan voorkomt het daarmee oververhitting en uitdroging. Met name bij jonge baby’s en kinderen onder de 2 jaar is het erg belangrijk om extra vocht te geven. Controleer of jouw kindje voldoende plasluiers heeft. Dan krijgt het genoeg vocht binnen.

Mijn kind wil niet drinken

Wat nou als jouw kindje weigert te drinken? Vocht kun je op verschillende manieren binnen krijgen. Een waterijsje gaat vaak gemakkelijk naar binnen dan een glas water, en vult toch de vochtvoorraad weer aan. Wat dacht je van een gezonde smoothie als tussendoortje? Vocht krijg je ook binnen door het eten van waterrijk fruit of groente. Geef bijvoorbeeld komkommer, (water)meloen of tomaatjes als tussendoortje.

Luchtig kleden

Kleed je kindje niet te warm aan. Kies voor katoenen kleding dat goed vocht op kan nemen. Laat je kindje bijvoorbeeld lekker in een rompertje of hemd rondlopen. Voor het slapen gaan is het voldoende om je kindje in een luier te laten liggen met een dun katoenen dekentje over zich heen. Inbakeren kun je met dit weer beter niet doen. Je kindje moet de hitte kwijt kunnen, en met inbakeren kan dit niet gemakkelijk.

Verantwoord buiten spelen met warm weer

Buiten spelen is met warm weer extra leuk! Spelen met water in de waterbaan, plonzen in een zwembadje of elkaar nat maken met waterpistolen geeft verkoeling. Doe het wel verantwoord. Smeer je kindje eerst in met zonnebrandcrème en speel op een schaduwrijke plek. Bedenk je dat de huid ook kan verbranden in de schaduw. Tussen 12.00 en 15.00 schijnt de zon het felst. Het is slim om in dit tijdsbestek binnen te blijven. Bedenk een rustig spelletje, bouw samen iets moois van Lego of ga lekker knutselen.

Lekker slapen met warm weer

Hoewel je er alles aan doet om de hitte van buiten te weren, trekt de warme lucht toch langzaam je huis in. In die warmte is het minder lekker slapen. Voor je kindje zoek je een koele plek op. Misschien is dit wel op een andere plek dan in zijn slaapkamer? Laat je kindje niet te lang huilen wanneer het in bed ligt, hierdoor kan het oververhit raken. Kijk regelmatig even bij je kindje als het slaapt en voel of zijn lichaamstemperatuur nog goed is. Dit kun je doen door in de nek of op de buik te voelen. Voelt je kindje te warm aan? Kijk dan of er een kledingstuk uit kan of dat je koelte in de kamer kunt brengen.

Zorgen voor een koele slaapkamer

Heb je een ventilator in huis? Zet deze in de kamer van jouw kindje. Richt hierbij op de lucht om hem heen en niet rechtstreeks op jouw kind. Een airco creëer je door voor deze ventilator een bak met ijsklontjes te zetten. Ook kun je de kruiken uit de kraamtijd vullen met koel water in plaats van warm water. Leg deze flessen niet in het bedje, maar zet ze in de kamer. De verdamping zorgt voor koele lucht in de ruimte. Heb je normaal gesproken een waterdichte hoes om het matras? Haal deze vandaag even weg zodat vocht weg kan lopen.

Doe kalm aan

Voor iedereen geldt: niet te warm kleden, goed drinken, smeren als je toch de zon in gaat en doe het vooral rustig aan. Accepteer het als het je kindje vandaag niet zo goed lukt om te slapen en het wat hangerig is. Voor je het weet zijn de warme dagen weer voorbij.