Topkids kinderopvang is geïnterviewd door RTL Nieuws en RTV Utrecht over het verbod op de Stint.

BILTHOVEN – Kinderdagverblijven moeten vandaag en de komende tijd alle zeilen bijzetten om de kinderen van school naar de opvanglocatie te brengen. Na het verbod op het gebruik van de Stints gaan de kinderen voorlopig lopend of zelfs in privé-auto’s naar de bso.

Bij Topkids Kinderopvang, met vestigingen in Utrecht, Soest en Maartensdijk, was het even schrikken toen het nieuws over het verbod op de Stint binnenkwam. “Toen we maandagavond het nieuws kregen, moesten we er natuurlijk meteen bovenop en de boel regelen”, zegt directeur Mirella Saffrie. “Laten we zeggen dat het een korte nacht was. Vanochtend hebben we met het hele team ouders op de hoogte gesteld.”

 

Fragment RTL Nieuws

 

Fragment RTV Utrecht

 

Het vervoer gaat ‘behoorlijk in de papieren lopen’, zegt Saffrie. “Voor deze week is het allemaal geregeld. Dus op naar de komende weken maar dat geeft een hoop stress. Sommige verhuurbedrijven hebben geen bussen meer. Het is een chaos bij de kinderopvangorganisaties om dit allemaal zo goed mogelijk te regelen. Als de kinderen er maar zo weinig mogelijk van merken, want dat wil je niet.”

Het hele managementteam is ingezet en we gebruiken ook privé-auto’s.”

Bregje de Saint Aulaire, leidinggevende Topkids Kinderopvang

 

AFHANKELIJK

Topkids Kinderopvang is in de stad Utrecht nu “redelijk afhankelijk van de Stints”, zegt leidinggevende Bregje de Saint Aulaire. “We hebben bij onze organisatie zes Stints. We moeten op een dag 60 kinderen van school halen en lopend wordt dat lastig omdat we minstens anderhalve kilometer van de dichtstbijzijnde school vandaan zitten. Dus je bent wel echt afhankelijk van je vervoer.”

Voor vandaag is er een noodoplossing bedacht, maar het wordt nog een hele puzzel om het vervoer de komende weken rond te krijgen. “Het hele managementteam is ingezet en we gebruiken ook privé-auto’s, om te zorgen dat kinderen op tijd van school worden gehaald. Voor een structurele oplossing zijn we nog aan het zoeken. We bellen nu met verhuurbedrijven, maar het is ook lastig dat je niet weet hoe lang het verbod gaat duren en of het permanent is.”

VERBOD

De Stints mogen voorlopig niet meer de weg op omdat er twijfels zijn over de veiligheid. Daarop besloot minister Cora van Nieuwenhuizen de kar uit voorzorg voorlopig te verbieden op de openbare weg.

De Saint Aulaire noemt die beslissing verrassend. “Of het overdreven is, vind ik moeilijk te zeggen. Ik weet niet wat er precies ten grondslag ligt aan die beslissing, maar de reden dat wij tot nu toe zijn blijven rijden, is dat het een goedgekeurd voertuig is door het ministerie en dat er verder geen reden is om aan te nemen dat het niet veilig is.”

GOEDE ERVARINGEN

Binnen de organisatie is ook nooit iets voorgevallen met de elektrische karretjes, zegt directeur Saffrie. “Wij hebben eigenlijk altijd goede ervaringen gehad met de Stint. Als er wat was, werd hij meteen gerepareerd. In die zin zou het best fijn zijn als hij terugkomt, maar veiligheid staat voor alles.”

Het verbod op de Stints volgt op het ongeluk in Oss waarbij vier kinderen van een voorschoolse opvang om het leven kwamen toen de Stint waarin zij zaten met een trein in botsing kwam. De begeleidster en een meisje van elf raakten zwaargewond. De oorzaak van dat ongeval wordt nog onderzocht.

Bron: RTV Utrecht en RTL Nieuws