Yes, de vakantie begint! Even niet naar school en zeeën van tijd om lekker te spelen. Tenminste.. Voor je het weet klinkt het ‘Mam, pap, ik verveel me’, want ja de vakantie is ook hét moment om je eens flink te vervelen. En dat is heel gezond!

Naar school, naar de sportclub, lekker spelen bij vriendjes thuis… tijdens een gewone schoolweek staat er heel wat bij een kind op de planning. In een vakantie valt deze invulling opeens weg. Wat nu? Misschien dat je kind de eerste dagen nog wel wat leuke dingen kan bedenken om te doen. Maar twee weken? Help!

Geen zin

Wat doe je wanneer je kind naar je toekomt met de boodschap dat het echt geen idee heeft wat hij of zij kan doen? Vaak ben je geneigd te helpen door suggesties te geven. ‘Ga een mooie hut bouwen voor je knuffels’ of ‘Pak lekker een boek en ga lezen’. Je zegt het ondanks dat je best de ervaring hebt dat het antwoord daarop zal zijn: ‘Neh, geen zin.’ Want ja, als je je verveelt dan is niks meer leuk, toch?

Goed voor de autonomie

Wist je dat het ‘helpen’ eigenlijk niet zo nodig is? Laat het los! Af en toe vervelen is namelijk erg gezond. Als kinderen de ruimte en tijd krijgen voor ‘niets’, gaan ze dit vanzelf invullen met ‘iets’. Borrelt er uiteindelijk een goed idee op bij je kind, dan is dat enorm waardevol. Je kind heeft ontdekt wat het zelf leuk vindt om te doen. Leve de autonomie! En ja, dit heeft soms een lange adem nodig.

Creativiteit

Nog een voordeel van je af en toe vervelen is dat dankzij verveling de ontwikkeling van creativiteit wordt gestimuleerd. Ligt er materiaal in de buurt waar je kind creatief mee aan de slag kan? Dan is er best een kans dat jouw kind hierdoor geprikkeld wordt. Datgene waaraan het eerst gedachteloos voorbij liep, kan nu opeens een impuls zijn voor creativiteit.

Te is nooit goed

Wanneer je kind leert om zichzelf te vermaken, zal het daar zijn hele leven profijt van hebben. Zichzelf kunnen vermaken helpt er namelijk in mee dat je kind zich minder vaak zal vervelen. Huh? Klinkt dat tegenstrijdig? Dat is het niet. Teveel vervelen is namelijk ook weer niet gezond. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen die zich vervelen meer risico lopen op  angst, depressie en verslaving. Je kunt dus maar beter in je jonge jaren hebben ontdekt wat jij zelf fijn vindt om te doen.

Doe mee

Af en toe niks doen is dus goed voor je mind. Dat geldt ook voor volwassenen, dus voor jou als ouder. Ben je ook vrij deze vakantie? Hang dan eens lekker met je kind rond. Misschien borrelt er zo bij jullie samen wat op. En wees gerust; na twee weken vakantie, is gewoon weer tijd voor speelafpraakjes, hobby’s en school. Fijne vakantie!

Bron: EenVandaag en Psychologie Magazine