Deze week zijn de Nationale Voorleesdagen. Daar besteden we bij Topkids uitgebreid aandacht aan. Het prentenboek Maximiliaan Modderman geeft een feestje staat daarbij centraal. En feestjes vieren? Daar houden wij bij Topkids wel van. De kinderen die vandaag naar de opvang gaan zijn uitgenodigd voor het Voorleesontbijt op hun eigen locatie en mogen zelfs in hun pyjama komen. Een heus voorleesfestijn!

Eerder schreven we al over het belang van voorlezen. Vandaag doen we daar nog een schepje bovenop door de waarde van interactief voorlezen te onderstrepen. Kinderen die op een actieve, interactieve en veelzijdige manier betrokken worden bij het lezen van een boek onthouden het verhaal en de nieuwe woorden sneller en beter.

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen is meer dan gewoon voorlezen. Door interactief voor te lezen betrek je jouw kind zoveel mogelijk bij een verhaal. Dat kun je doen door samen te kletsen over wat je leest, te praten over de tekeningen die je ziet in het boek en door een verhaal uit te breiden met materiaal of met liedjes en beweging. Interactief voorlezen helpt een kind om een verhaal en de daarin gebruikte woorden eigen te maken.

Hoe werkt interactief voorlezen?

Begin je aan een nieuw boek? Laat je kind dan alvast naar een aantal plaatjes kijken. Waar zal dit boek over gaan? Wat weten we al over dit onderwerp? Tijdens het voorlezen kun je bij een moeilijk woord stoppen en vragen wat dat betekent. Of je stelt de vraag: wat denk jij dat er nu gaat gebeuren? Reageert jouw kind tussendoor op het verhaal? Ga daar dan op in. Zo ontstaat een verdiepend gesprek over wat je leest en ziet.

De kracht van herhaling

Pak je een boek dat jullie al vaker hebben voorgelezen? Check dan bij je kind wat het nog weet. Je kunt deze keer tijdens het voorlezen andere onderdelen uit het boek toelichten of bespreken dan dat je de vorige keer hebt gedaan. Je zult merken dat je bij het vaker voorlezen van een boek meer interactie met je kind krijgt. Uit onderzoek blijkt dat een kind een verhaal pas echt goed begrijpt wanneer het boek vier tot vijf keer is voorgelezen.

Interactief voorlezen over Maximiliaan Modderman

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het boek Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld en Jan Jutte centraal. Hierbij een aantal voorleestips:

  • Bekijk samen de kaft van het boek en lees de titel voor.
  • Vraag bijvoorbeeld ‘Wie zou Maximiliaan Modderman zijn?’ terwijl je door het boek bladert. Misschien reageert je kind door aan te wijzen wie hij denkt dat het is. Zeg: ‘Zullen we gaan lezen? Dan komen we er vast wel achter’.
  • Vertel kort waar het verhaal over gaat voordat je begint met lezen: ‘Maximiliaan organiseert een feestje voor zijn speelgoedbeesten en maakt daar een enorme rommel van. Wat zullen papa en mama zeggen als ze thuiskomen?’
  • Tijdens het voorlezen zou je kunnen zeggen: ‘Waarom zou Maximiliaan zijn trui in bad willen doen? Wat denk jij?’
  • Soms zie je in het boek een tekening die voorspelt wat er op de volgende bladzijde te zien zal zijn, zoals bijvoorbeeld de schoenen van papa en mama. Vraag dan: ‘Van wie denk jij dat die schoenen zijn? Zullen we de bladzijde omslaan en kijken?’

Het verwerken van het verhaal

Praat na afloop van het verhaal over feestjes vieren. Welk feestje gaan we bijna vieren? Zo leg je verbinding tussen het verhaal en de leefwereld van je kind. Dat doe je ook door na het verhaal een activiteit samen te doen waarin elementen van het verhaal terugkomen. Maak bijvoorbeeld samen taartjes van klei, net als de taartjes op het feestje van Maximiliaan in het boek. Of vier samen een feestje met de knuffeldieren van jouw kind. Wat hebben we nodig? Wat hoort er allemaal bij een feestje?

Liedjes en beweging

Zingen over het verhaal en daarbij bewegen is ook een mooie manier voor je kind om het verhaal meer eigen te maken. Mizzemos Kinderliedjes heeft drie liedjes gemaakt over het verhaal van Maximiliaan Modderman: Een feestje voor beestjes, Alles moet in bad, O Jee O wee O nee. Je kunt de liedjes vinden op Spotify.

Meer weten?

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Wist je dat jouw kindje vanaf 3 maanden gratis lid kan worden van de bibliotheek? Je ontvangt dan het gratis Boekstartkoffertje met een aantal leuke boekjes erin die je samen kunt lezen. Download ook de Boekstart Voorleesapp voor nog meer voorleestips voor kinderen tot 4 jaar.