Natuurlijk vierden wij ook dit jaar weer de Kinderboekenweek. Tien dagen lang draaide het bij onze opvang om voorlezen, voorlezen en ja, nogmaals voorlezen. Het zorgt er onder andere voor dat kinderen meer aandacht hebben voor boeken, het vergroot de woordenschat en het concentratievermogen. Genoeg redenen dus om de Kinderboekenweek goed in het zonnetje te zetten. En dat hebben onze vestigingen zeker gedaan!

Thema

Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en het bestaat in veel verschillende vormen. Wat voor de één heel normaal is, kan voor de ander juist niet zo zijn. Tijdens deze Kinderboekenweek lazen we boeken voor waar diverse thuissituaties in voorkwamen. Zo vieren we de verschillen en gelijkenissen!

Verhaaltjes met ‘Oma’

De start van de Kinderboekenweek begon wel heel bijzonder voor één van onze collega’s van peuterplus de Bilt. De moeder van collega Ingrid, Hanny (80 jaar), kwam voorlezen. Hanny heeft 50 jaar geleden, samen met een aantal ouders, één van de eerste crèches in Utrecht opgericht. Tijdens de Kinderboekenweek mocht Hanny weer een keer voor de groep staan. Ze las het boek ‘Hè, wie zit er op de wc’ voor. De peuters zaten vol bewondering te luisteren. We weten niet wie meer genoten heeft, de kinderen of Hanny.

Topkids kinderboekenweek de Bilt

Een muzikale opening

De kinderen van KDV Zeist werden verwend door Klaaske. Zij heeft de Kinderboekenweek geopend met het boek ‘De koning bakt een huis’. Daaromheen deed ze een toneelstuk en maakte ze muziek. De kinderen mochten bij alles meedoen. Het was erg leuk!

Topkids voorstelling Klaaske Topkids

De politie op de stoep

Wauw, de kinderen van PSZ Argonaut, Panta Rhei, de BSO en het KDV kregen wel heel spannend bezoek. Want agent Judith en agent Lukas kwamen voorlezen. Dat vond iedereen bijzonder. We hebben aandachtig geluisterd.

Topkids politie leest voor kinderboekenweek Kinderboekenweek politie leest voor

Hoog bezoek

Wat een bijzondere afsluiting van de Kinderboekenweek hadden de kinderen van KDV Almere Waterwijk. De burgemeester kwam namelijk op bezoek. Burgemeester Hein van der Loo las de kinderen voor uit zijn lievelingsprentenboek De Gruffalo. Zodra hij begon voor te lezen, waren de kinderen muisstil.

Kinderboekenweek Topkids burgemeester leest voor

Voorleestips

We hebben fantastische voorlezers gehad op onze vestigingen. Ze trokken écht de aandacht van de kinderen. Wil jij weten hoe jij voorlezen interactief maakt? In dit blog lees je alles over hoe je van voorlezen een feestje maakt. Of heb je wat inspiratie nodig voor leuke voorleesboeken? Lees dan hier wat onze favoriete voorleesboeken zijn.