Kinderen ervaren minder stress, krijgen meer zelfvertrouwen en een positieve mindset dankzij buitenspelen. Dat is dé reden om op 28 juni kinderen wereldwijd weer eens een dagje in de modder te laten wroeten. Studies hebben aangetoond dat kinderen die vaker in contact komen met de natuur zich lekkerder in hun vel voelen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Prikkelvrije zone

Groen is goed tegen stress. Kinderen van nu staan bloot aan meer prikkels dan vroeger. De wereld is vol met televisie, computers en mobiele telefoons en geeft de buitenwereld de gelegenheid een enorme berg aan informatie op ons af te vuren. Bij Topkids maken we zo min mogelijk gebruik van digitale media op de groep. We willen ons vooral focussen op zintuigelijke ervaringen in de echte wereld en via menselijke interactie door onze zorgvuldig samengestelde programma`s.

Groen geeft vrijheid

Ongestoord rennen, spelen en herrie maken; in de natuur heeft niemand er last van. Maakt het niet uit dat je vies wordt? Nóg beter. De natuur is een veilige plek om grenzen te verkennen en uit je comfortzone te gaan. Bij Topkids vinden we het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk buiten zijn. Hoe hoog durf ik in de boom te klimmen? Wat kom ik tegen als ik door dat donkere bosje kruip? Het buitenleven prikkelt kinderen. Op ontdekking gaan en verkennen binnen de eigen grenzen maakt dat het zelfvertrouwen groeit.

Natuur stimuleert creativiteit

Dat grenzeloze dat de natuur heeft, maakt dat gedachten de vrije loop kunnen gaan. Kinderen zijn er een kei in om van niets iets te maken. Takjes en blaadjes zijn samen met water een soep. Een spoor van een tak in het zand vormt een snelweg voor mieren. Maar ook krijgt het brein door het ontbreken van prikkels ruimte om tot rust te komen. En dát geeft weer ruimte voor het oppoppen van creatieve oplossingen voor dagelijkse problemen. Op verschillende locaties hebben we een waterpomp in de tuin, zodat modder gemaakt kan worden.

Buiten = bewegen

Naast de positieve effecten van buitenspelen op de geestelijke gezondheid van kinderen, zijn er ook pluspunten te noemen voor het lichamelijk welzijn. De online generatie brengt veel tijd zittend door: op school, op de bank thuis, achter de computer. Natuur spoort aan tot bewegen. Voldoende beweging is gunstig voor de ontwikkeling van de motoriek én verlaagt het risico op overgewicht. Je lekker kunnen bewegen in een gezond lichaam draagt bij aan een positive mind.

Rollen in de modder

Elke positieve ervaring met de natuur brengt het kind dichter bij de natuur. Dat is dan ook de reden dat IVN Natuureducatie weer Modderdag organiseert. Op 28 juni spelen de kinderen van verschillende locaties van kinderopvang Topkids met zand en water. Vies worden mag! Op die wijze willen we eraan bijdragen dat kinderen op een leuke manier en met al hun zintuigen de natuur beleven.

Leestip

Meer weten over hoe je jouw kind weer in contact kunt brengen met de natuur? Lees de Amerikaanse bestseller: Het laatste kind in het bos van Richard Louv.

Bron: Groen is gezond, maar waarom eigenlijk? | Wetenschap | AD.nl