Terwijl jij denkt dat er geen vuiltje aan de lucht is, kunnen ze toch zomaar opeens ontstaan; als een donderwolk bij heldere hemel: peuterdriftbuien. Je hebt de rode beker voor zijn neus gezet in plaats van de groene, je peuter mag geen zak chips uit de supermarkt of je liep toevallig op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. Hoe het ook zij, je peuter heeft de behoefte om zijn ongenoegen eens flink te uiten. Daar sta je dan. Wat moet je doen?  

Zit jouw peuter in een fase dat hij flink boos kan worden om het minste of geringste? Dan is dat een teken dat hij flinke stappen maakt in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Je peuter is zelfstandiger aan het worden. Rond de twee jaar (soms eerder of later) ontdekt je peuter dat het een eigen persoontje is. Het krijgt een eigen wil en die kan soms flink anders zijn dan hoe jij het wil hebben. Daarnaast gebeurt er veel in het hoofd van jouw kind. Het ontdekt steeds meer de wereld om zich heen en dat verwart. Het voelt zich onveilig en uit dat. Voilà, een driftbui is geboren.

Ontlading

Een peuter uit zijn ontevredenheid met een driftbui omdat jouw kleintje nog niet de skills heeft om zich te beheersen. Soms hoor je als ouder terug dat je kind zich op de opvang voorbeeldig gedraagt en er van driftbuien geen sprake is. Hoe het kan dat je thuis te maken hebt met schreeuwen, stampen en huilen? Kinderen voelen zich thuis vertrouwd genoeg om zich eens flink te ontladen; alles komt eruit. Eigenlijk is het een verkapt compliment: jij bent de veilige plek waar dat kan, je peuter weet dat jij ondanks alles toch wel van hem houdt.

Wat kun je het best doen bij een driftbui van je peuter?

Allereerst: zorg dat je zelf rustig blijft (ja, dit is soms een mega-uitdaging. Helemaal wanneer je peuter op de grond van een supermarkt ligt en je zo snel mogelijk van die afkeurende blikken van voorbijgangers af wilt zijn). Je peuter zit kennelijk zo erg iets dwars dat hij de hele wereld bij elkaar wil schreeuwen om dat kenbaar te maken. Geef je peuter de gelegenheid om even uitrazen en blijf bij je kind in de buurt. Laat weten dat je hem begrijpt: “Je wordt hier erg boos van hè?” En laat weten dat je er voor hem bent: “Ik blijf bij je”. Is je kindje weer rustig geworden? Geef hem dan een flinke knuffel en zeg dat je het fijn vindt dat hij weer oké is.

Hoe kun je een driftbui voorkomen?

Alle kinderen krijgen driftbuien. De één meer dan de ander. Het hoort erbij. Kinderen hebben het nodig om tegen grenzen aan te lopen en zo te leren wat wel en niet kan. Het hoeft je doel niet te zijn om driftbuien te voorkomen. Wel zijn er een aantal tips die kunnen helpen om gehoor te geven aan de roep om zelfstandigheid van jouw peuter.

  1. Nee is nee

Je peuter heeft vrijheid nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Luister naar zijn wensen en probeer waar het kan met hem mee te bewegen. Maar als je peuter een driftbui heeft omdat hij iets niet mag van jou, houd dan voet bij stuk en laat je niet door zijn stampei overhalen om toe te geven. Leg uit waarom iets niet mag. Wees consequent. Op die manier leert jouw kind waar de grenzen zijn. Door steeds dezelfde ‘regels’ te hanteren, zal jouw peuter na verloop van tijd deze grenzen ontdekken en accepteren.

  1. Zorg voor voorspelbaarheid

Ga je altijd na het eten naar bad en dan voorlezen en naar bed, dan zal dat minder discussie oproepen dan wanneer je steeds een andere volgorde aanhoudt. Voorspelbaarheid en structuur geven veiligheid. Je peuter weet precies wat het kan verwachten en zal van deze gewoontes ook niet zo snel willen afwijken. Hetzelfde geldt voor vaste eetmomenten, bijvoorbeeld: ’s ochtends fruit tussendoor, ’s middags wat anders.

  1. Geef keuzeopties

Laat je peuter meebeslissen in bepaalde zaken. Zo geef je erkenning aan zijn eigen individuele behoeftes. Laat hem bijvoorbeeld meebeslissen in de kleding die hij vandaag aantrekt. Bedenk wel dat je peuter nog moet leren kiezen. Geef je teveel keuzeopties, dan kan het een lastige situatie worden dat een onnodige driftbui kan opleveren. Een keuze tussen twee opties is genoeg. Dus bijvoorbeeld: wil je vandaag deze spijkerbroek aan of jouw blauwe joggingbroek?

Het gaat voorbij

Deze roerige fase, ook wel de peuterpubertijd genoemd, kan aanhouden tot je kind een jaar of vijf is. Daarna zijn driftbuien niet geheel uit het beeld verdwenen, maar tegen die tijd heeft je kind meestal al wel geleerd hoe het zijn emoties op een wat meer diplomatieke manier kan uiten. Houd je zelf tot die tijd bij elke driftbui voor dat je kind zich goed aan het ontwikkelen is en wees dus gerust: ook aan deze fase komt een eind.

Meer lezen?

Er zijn vele boeken geschreven over deze uitdagende opvoedfase. Het boek Van peuter tot kleuter van Ouders voor Nu bespreekt alle onderwerpen waar je in de peuterfase tegenaan kan lopen.

Bron: GGD Gelderland Zuid

*De hij en hem die in deze blog voor de peuter is gebruikt, kan ook ingevuld worden door zij en haar