De lente is in zicht! De dagen worden langer, de eerste bloemetjes staan weer in bloei en het zonnetje gaat steeds meer schijnen. Tijd voor de voorjaarsschoonmaak om het huis weer eens lekker aan kant te krijgen. Wist je dat kinderen hier best een handje bij kunnen helpen?
Al vanaf 18 maanden oud kunnen kinderen leren te helpen in het huishouden. Dit is goed voor hun ontwikkeling, verantwoordelijkheidsgevoel en de saamhorigheid in het gezin. Ze leren dat iedereen samen het huis netjes moet houden.
Het kost misschien wat geduld om dingen uit te leggen en het gaat vast net even anders dan wanneer je het zelf doet, maar spelenderwijs kun je wat taakjes aan je kind overlaten. De meeste kinderen vinden het zelfs heel leuk om te doen!
Wat past er bij welke leeftijd?
Peuters (18 maanden tot 3 jaar)
De jongste kinderen kunnen al helpen bij simpele huishoudelijke klusjes. Ze doen graag papa of mama na en willen dingen leren.
De was sorteren op kleur is meteen een leuk spelletje! Als kinderen twee jaar zijn leren ze kleuren benoemen. Dit kun je stimuleren door tijdens het opvouwen van de was samen de kleuren van kledingstukken te noemen. Lukt het jouw kindje om sokken, broeken en T-shirts te categoriseren? Dan gaan we nog een stapje moeilijker en kijken we of hij dezelfde sokken bij elkaar kan vinden. Andere manieren waarop jouw peuter kan helpen in het huishouden zijn:
- Speelgoed opbergen in een mand
- Hun eigen bord of beker opruimen na het eten
- Boeken terug in de kast zetten
- Vieze kleding in wasmand doen
Kleuters (4-5 jaar)
Kleuters kunnen al iets meer verantwoordelijkheid krijgen in het huishouden. Op deze leeftijd nemen de kinderen meestal nog niet zelf het initiatief, dus moedig ze vooral aan om taakjes te doen. Jong geleerd is oud gedaan! Als kinderen op jonge leeftijd al regelmatig opruimen en taakjes krijgen, ontwikkelen ze onafhankelijkheid en discipline. Taakjes die je van een kleuter kan verwachten zijn onder andere:
- De tafel afruimen
- Plantjes water geven
- Afdrogen
- Huisdieren voeren
Jonge basisschoolkinderen (6-8 jaar)
Basisschoolkinderen kunnen al meer zelfstandig doen. Dit is een goede leeftijd om gewoontes aan te leren en routine te ontwikkelen, dus geef ze taakjes die regelmatig terugkomen. Geef hierbij duidelijke instructies, prijs hun inzet en toon waardering voor de hulp. Op deze leeftijd kunnen kinderen bijvoorbeeld:
- Stofzuigen
- Was opvouwen
- Helpen boodschappen doen
- De vaatwasser uitruimen
Oudere basisschoolkinderen (8-12 jaar)
Voor de wat oudere kinderen mogen de klusjes wel wat uitdagender worden. Geef ze wat grotere projecten, zo leren ze plannen en problemen oplossen. Zelf dingen doen geeft de kinderen zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Ze leren ook dat ze soms nu eenmaal iets moeten doen waar ze misschien niet zo’n zin in hebben. Voorbeelden van taken in het huishouden voor deze leeftijd zijn:
- Helpen koken (groentes snijden, koekjes bakken)
- De hond uitlaten
- Eigen kamer schoonmaken
- Fietsband leren plakken
Het is belangrijk om kinderen te betrekken bij het huishouden op een manier die bij hun leeftijd past. Kijk ook goed naar het vermogen en de interesses van jouw kind zelf, het verschilt sterk per kind wat hij of zij aankan. Het ene kind van vier heeft een betere motoriek dan het andere, en de ene puber heeft een sterker verantwoordelijkheidsgevoel dan de ander. Het is goed om hier de taken op aan te passen.
Ook helpt het om voor structuur te zorgen. Laat kinderen bepaalde taken op vaste momenten doen, en zorg ervoor dat de opruimplekken duidelijk zijn. Kinderen zullen niet altijd enthousiast zijn om te helpen, dus het is belangrijk om ze gemotiveerd te houden. Maak er een spelletje van of ga gezellig samen aan de slag!