Is je kind een baby, peuter of gaat het al naar de basisschool? Op elke leeftijd krijgt jouw kind wel te maken met angsten. Dat kan gaan van ‘Mama, er zit een monster onder mijn bed!’ tot de angst om dood te gaan of afgewezen te worden. Hoe reageer je hier als ouder het beste op? Wat doe je als een bepaalde angst langer aanhoudt? En wat als de angst invloed heeft op het dagelijks leven van jouw kind?

Jouw kind zal in de babytijd heel andere angsten hebben later in zijn leven. Peuters en kinderen die naar school gaan en zelfs pubers krijgen te maken met angsten. Als ouder ben jij de veilige haven die het kind het best kan helpen hiermee om te gaan.

Angsten tijdens de babytijd
Je zet de stofzuiger aan en jouw baby zet een keel op. Over het algemeen houden baby’s niet van harde geluiden, lichtflitsen en snelle bewegingen. Natuurlijk kennen we ook de verlatingsangst rond de 8 tot 18 maanden. Hoe help je jouw angstige baby het best? Jonge kinderen hebben baat bij een rustige, voorspelbare omgeving. Leg dus uit wat je gaat doen. Ook al kunnen baby’s nog niet praten, ze begrijpen vaak meer dan je denkt. Troost je kind wanneer het bang is, neem de angst serieus. Maar wees ook kordaat. Hoe meer jij laat zien dat er niets aan de hand is, hoe eerder jouw kindje dat zelf ook gaat geloven.

Angsten tijdens de peutertijd
In de peutertijd heeft jouw kindje de behoefte aan het hebben van controle. Dat is dan ook de reden dat het steeds meer ‘zelluf’ wil doen. Toch zijn sommige dingen in de wereld van jouw peuter voor hem heel vreemd en oncontroleerbaar. Zo kan een angst voor water, schommels, poepen, het putje van de douche… in het hoofd van jouw peuter ontstaan. Vaak onbegrijpelijk voor een volwassene en zó reëel voor het kindje. Ook hier geldt: neem je kind serieus. Leg uit dat je de angst begrijpt, maar dat het niet nodig is bang te zijn. Ga samen de angst aan: mee naar de wc, mee in het water, etc. Gelukkig verdwijnen deze angsten vaak weer wanneer het kind ouder wordt.

Angsten tijdens de basisschool leeftijd
Hoewel kleuters nog vaak een angst kunnen hebben die gebaseerd is op hun eigen fantasie, kunnen de angsten met het ouder worden ook met de realiteit te maken krijgen en complexer zijn. Kinderen kunnen angst krijgen voor de dood, oorlog, de angst om ergens niet bij te horen of bijvoorbeeld faalangst… Wees begripvol en open over jouw angsten en hoe jij ermee omgaat. Kijk samen hoe realistisch de angst is, wat je eraan kunt doen en ga samen wat leuks doen om de gedachten te verzetten.

Wat als angsten langer aanhouden?
Baby en peuterangsten verdwijnen vaak weer bij het ouder worden. De angsten die zich voordoen vanaf de basisschool leeftijd kunnen wat langer blijven aanhouden. Vaak komt de angst in golven voorbij: ze komen, nemen af en steken later weer de kop op. Een leerzame fase waarin jouw kind leert wat hem of haar kan helpen om met een angst om te gaan.

Wanneer is een angst niet meer ‘normaal’?
Gaat een angst het leven van jouw kind dermate beheersen dat jouw kind belemmerd wordt in de ontwikkeling? Praat er dan eens over met een pedagogisch medewerker of leerkracht. Zij kunnen met je meedenken en een goede inschatting maken van de ernst van de angst. Ook een huisarts of het consultatiebureau kan je verder helpen in het zetten van de stap die nodig is om jouw kind weer grip op zijn of haar leven te krijgen.