Groente is gezond. Toch eten kinderen té weinig groente op een dag, blijkt uit onderzoek. Dat is waarom verschillende locaties van BSO Topkids meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Wil je ook een hapje meiraap of chayote? Of liever een stukje zwarte bonen brownie? Veggies zijn best lekker!
Uit onderzoek van de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat kinderen tot 18 jaar gemiddeld 79 gram groente per dag eten*. Volgens het Voedingscentrum is het gezond als kinderen van 1 tot 12 jaar ongeveer een dagelijkse hoeveelheid van 100 tot 250 gram groente per dag binnen krijgen. Kinderen in Nederland krijgen dus onvoldoende voedingstoffen uit groente binnen.
Rolmodel
‘Bèh, dat lust ik niet’, zegt je kind bij de aanblik van het lekkere eten dat je op tafel hebt gezet. Verontwaardigd roep je: ‘Je hebt het nog niet eens geproefd!?’ Wat is dat toch met kinderen en eten. Snoep, koek en chips, ja dat gaat er wel goed in. Maar fruit en groente? Vooral dat laatste blijkt niet altijd makkelijk.
Ouders zijn een belangrijk rolmodel als het aankomt op het eten van groente. Maar al ben je als ouder een enorme groentefanaat, kinderen nemen dit niet zomaar van jou over.
Meer smaakpapillen
Wat de boer niet kent, dat vret-ie niet. Kinderen hebben tijd nodig om groenten te leren proeven. Jonge kinderen hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. Smaken komen daardoor sterker binnen. Zo’n witlof, spruit of prei is even wennen. Meestal is iets na 10 tot 15 keer proeven wel geaccepteerd. Blijf groente dus aanbieden en denk niet te snel dat je kind het niet lust.
Monkey platter
Met dat aanbieden van groente kun je maar zo vroeg mogelijk beginnen. Baby’s zijn minder kieskeurig dan peuters. Ze zijn meestal wel te prikkelen om iets nog een keer te proeven. Zijn jouw kinderen ouder? Bied ze na schooltijd een monkey platter aan. Dit is een vrolijk bord met allerlei gekleurde groenten, nootjes, rozijntjes met diverse gezonde dips. Wedden dat er wat naar binnen gaat?
Spierballen en superogen
Groentes zijn enorm voedzaam. In groenten zitten vitamines en mineralen die je niet zomaar in andere voeding vindt. Spierballen van spinazie en superogen van worteltjes? Het is niet uit de lucht gegrepen. Gezond en gevarieerd eten helpt tegen nare ziektes als kanker en overgewicht.
BSO Gezonde Smikkelweken
Een aantal BSO’s van Topkids is ingeloot om mee te doen aan Spoony’s Gezonde Smikkelweken. Dit is hét grootste groente inspiratieprogramma voor kinderen van de buitenschoolse opvang. Straks kan jouw kind je een heerlijk maaltje voorzetten. Wat dacht je van lettersoep gegarneerd met croutons van oud brood en een milkshake van zwarte bonen als toetje?
Bron: Wateetnederland.nl