Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen, dat is je vast al weleens eerder ter ore gekomen. Maar wist je dat voorlezen voor kinderen die zelf al kunnen lezen ook enorm belangrijk is voor hun ontwikkeling?

In de blog Lees je kind voor! Waarom? Hierom! noemden we al de voordelen van voorlezen tijdens verschillende levensfases van een kind. Voor kinderen die zelf al kunnen lezen gelden de volgende positieve effecten:

  • Door voor te lezen maak je boeken bereikbaar die te moeilijk zijn om zelf te lezen.
  • Je brengt je kind in aanraking met veel verschillende soorten woorden. Ook de woorden die niet vaak uitgesproken worden, de zogenoemde schrijftaal. Hoe meer woorden je kent, hoe gemakkelijker het is om een tekst te begrijpen.
  • Door samen lezen stimuleer je het leesplezier van een kind. Als een kind een positieve associatie heeft met boeken, zal het ook eerder zelf gaan lezen.
  • Het is een fijn moment van aandacht samen en contact maken met je kind. Ga lekker tegen elkaar aanzitten en kruip samen met je kind naar die andere wereld; het verhaal van het boek.

Voorlezen tips

Wil jij (weer) gaan voorlezen aan je oudere kind? Dan zijn dit een paar handige tips om mee te nemen:

  • Ga samen naar de bieb en zoek een boek uit. Het boek moet er aantrekkelijk uit zien voor jouw kind, zodat het nieuwsgierig wordt naar het verhaal, en fijn voor jou om te lezen.
  • Spreek een vast moment af dat je samen gaat lezen. Kies voor een moment dat jouw kind ook fijn lijkt. Bijvoorbeeld als het thuis komt van school met een beker thee, ’s avonds voor bedtijd of tijdens de zwemles van een broertje of zusje.
  • Kom je een moeilijk woord tegen tijdens het voorlezen? Check dan of je kind het woord kent. Misschien heeft het een idee door de context van het verhaal?
  • Doe je het boek weer dicht omdat de voorleestijd over is? Vat dan kort samen wat je gelezen hebt en vraag je kind wat het denkt dat er gaat gebeuren.
  • Lees je weer verder nadat je een boek de vorige keer hebt dichtgedaan? Stel dan de vraag: Wat was er ook alweer gebeurd? Waar waren we gebleven? Hiermee haal je de voorkennis van het kind op en trek je jouw kind weer het verhaal in.

Top 10 voorleesboeken voor oudere kinderen

De Gorgels – Jochem Myjer
Dit is een leuk boek om voor te lezen aan kinderen van 5 t/m 9 jaar. Het gaat over Melle, een jongetje dat erg veel van de natuur houdt en veel over dieren weet. Hij ziet op een avond een klein wezentje naast zijn bed. Dankzij zijn superogen kan hij dit wezentje, de Gorgel Bobba, zien. Bobba beschermt Melle tegen de Brutelaars; gemene wezens die kinderen ziek maken. Er ontstaat een spannend avontuur waarin Melle en de Gorgels samen de strijd tegen de Brutelaars aangaan.

Spekkie en Sproet – Vivian den Hollander
Een boekenserie voor speurneuzen! De twee kinderen Spekkie en Sproet komen in elk boek in een spannende boevenjacht terecht.  De ene keer komt dat door een eigen nieuwsgierigheid, de andere keer via Spekkies neef Nelson die bij de politie werkt. Leuk om voor te lezen voor kinderen van 7 jaar en ouder.

Oma Boef – David Walliams
Stel je voor dat je elke week naar je vreemde oma wordt gebracht door je ouders. Het overkomt Ben. Zijn oma laat windjes, heeft vreemde gewoontes en stuurt Ben veel te vroeg naar bed. Ben vindt het niet leuk bij zijn oma. Maar op een dag ontdekt Ben iets bijzonders. Zijn oma heeft een geheim; ze is een internationaal gezocht juwelendief!

De Kronieken van Narnia – C.S. Lewis
Een klassieker en mooi om voor te lezen aan de wat oudere kinderen van 10+. Deze zevendelige boekenserie neemt je mee naar het fictieve land Narnia waar dieren kunnen praten en de strijd tussen goed en kwaad centraal staat. Al lezend verplaats je je in de fantasiewereld van reuzen, dwergen en faunen.

Ronja de Roversdochter – Astrid Lindgren
Dit avontuurlijke verhaal gaat over Ronja, die met haar vader en een heleboel Rovers woont in een roversburcht. Ze sluit vriendschap met de jongen Birk, maar hij hoort bij een rivaliserende roversbende én is de zoon van de aartsvijand van haar vader. ALs hun vaders hier boos om worden lopen Ronja en Birk samen weg en gaan in de grotten het bos wonen. Een prachtig verhaal voor kinderen. Ook voor ouders zelf is het interessant, omdat het gaat over het loslaten van je kind.

De Griezels – Roald Dahl
Je hebt vast gehoord van de populaire kinderboekenschrijver Roald Dahl, met boeken als Sjakie en de Chocoladefabriek, Mathilda en De Grote Vriendelijke Reus. In de Griezels proberen de griezelige en gemene meneer en mevrouw Griezel elkaar telkens te pesten. Zo serveert mevrouw Griezel een bord wormen als ‘kronkelspaghetti’. Een origineel boek met veel fantasie en humor.

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
Dit tijdloze, klassieke boek gaat over de kleine jongen Pluk, die rondrijdt in een kraanwagentje. Hij woont in de Petteflet, samen met allerlei andere bijzondere bewoners. Zoals Zaza de kakkerlak, de familie Stamper met zes kinderen of het keurig opgevoede meisje Aagje. Als er plannen zijn om met een bulldozer de Torteltuin plat te walsen, komen de dieren in groot gevaar. Kan Pluk ze helpen? Mooi boek voor kleuters.

De waanzinnige boomhut – Andy Griffiths
Andy en Terry wonen in de waanzinnigste boomhut ter wereld. Er is een bowlingbaan, een geheim laboratorium en zelfs een marshmallowmachine die marshmallows in je mond schiet. In het eerste boek zijn er 13 verdiepingen, maar de boomhut wordt per nieuw boek een stuk hoger. Inmiddels is het een waanzinnige boomhut met 156 verdiepingen! Er staan ook tekeningen van de boomhut in de boeken die het verhaal levendig maken. Leuk om deze te bespreken met je kind.

Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon
Paul van Loon noemt zijn boeken Grumor: griezelen met humor. De verhalen over Dolfje Weerwolfje zijn dus spannend, maar niet te eng. Het gaat over een jongen die op zijn zevende ontdenkt dat hij een weerwolf is. Samen met zijn broertje beleeft hij allerlei avonturen. Inmiddels zijn er al 25 boeken in de serie, een heleboel voorleesplezier dus!

Mees Kees – Mirjam Oldenhave
De boeken over Mees Kees gaan over meester Kees, een leraar in opleiding die voor het eerst voor een klas op de basisschool staat. Gelukkig ‘helpen’ de leerlingen uit groep 6 hem altijd erg goed. Zo kun je best Spiderman kijken als natuurles, of kunnen ze de rekensommen net zo makkelijk even van elkaar overschrijven. Mocht je kind geen genoeg krijgen van deze leuke meester, dan is er ook een film, televisieserie en zelfs een musical over Mees Kees.