Sefa volgt momenteel een werk-leertraject voor pedagogisch medewerker bij Topkids en werkt op de Sport BSO in Utrecht Elinkwijk. Hij vertelt graag meer over zijn verhaal, motivatie en ervaringen. Wil jij ook een betaald werk-leertraject volgen om in de kinderopvang te werken? Lees dan snel hier verder.

Hoe ben je bij Topkids terechtgekomen?
“Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging toen mijn schoonzus me vroeg of het werken als pedagogisch medewerker niet iets voor mij zou kunnen zijn. Toen ben ik me gelijk gaan verdiepen in de mogelijkheden van het leren en werken in de kinderopvang en dat leek me eigenlijk wel heel erg leuk. Vooral het werken op een Sport BSO sprak me heel erg aan en Topkids had daar een mogelijkheid voor. Eerst had ik een kennismakingsgesprek met de recruiter van Topkids en daarna met de meewerkend coördinator om te kijken of het klikte. Vervolgens ben ik een dagje mee gaan lopen om het werken als pedagogisch medewerker te ervaren in de praktijk en dat sprak me heel erg aan.”

Hoe ervaar je de opleiding tot pedagogisch medewerker bij Topkids?
“Het is een pittige opleiding! Toen ik 1,5 jaar geleden begon met het werklerentraject, kreeg ik één avond per week voornamelijk online les en was er veel uitval onder de docenten waardoor de begeleiding soms niet even goed was. Ik kom zelf uit Turkije, maar woon nu een aantal jaar in Nederland. Omdat Nederlands niet mijn moedertaal is, vond ik het soms lastiger dan mijn medestudenten om de opdrachten goed te begrijpen. Ik ben nu overgestapt naar het ROC en de begeleiding is daar veel beter en de opleiding veel breder. Naast de pedagogische vakken, krijgen we bijvoorbeeld ook rekenen, maatschappijleer en loopbaanbegeleiding. Het is superleuk om de opdrachten die je vanuit school krijgt gelijk in praktijk te kunnen brengen.”

Waarom ben je een opleiding voor pedagogisch medewerker gaan volgen?
“Eigenlijk sprak de opleiding Sport en Bewegen mij meer aan en wilde ik dat in eerste instantie gaan doen, maar op deze Sport BSO van Topkids waar ik graag wilde werken was er behoefte aan een pedagogisch medewerker. Na de gesprekken en kennismaking zag ik in dat de opleiding tot pedagogisch medewerker heel breed is en dat ik daar eigenlijk veel meer mee kan. Daarnaast was meer kennis op pedagogisch gebied ook mooi meegenomen voor de opvoeding van mijn eigen dochtertje.”

Hoe ziet jouw toekomst in de kinderopvang eruit na het afronden van je opleiding?
“Na het afronden van deze opleiding wil ik nog graag door voor niveau 4, gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Ik zou toch ook nog de opleiding Sport en Bewegen willen volgen, omdat ik in de verre toekomst graag met probleemjongeren of kinderen met een beperking of speciale behoeften wil werken. Het lijkt me mooi om die kinderen gelukkig te maken en daar sport en spel voor in te zetten.”

Welke adviezen zou je geven aan anderen die overwegen een werk-leertraject te volgen?
“Je moet het absoluut niet onderschatten, het is een pittige opleiding. Veel mensen denken dat het werk als pedagogisch medewerker vooral uit spelen met de kinderen bestaat. Ook de buitenschoolse opvang wordt vaak als makkelijk gezien. Het is zeker heel anders dan op een kinderdagverblijf en je bent minder aan het verzorgen, maar ook daar moet je goed kijken naar de ontwikkeling van de kinderen, gedrag observeren en problemen oplossen. Ook is het belangrijk dat je een goede begeleider hebt die tijd voor je vrij maakt om te helpen bij de praktijkopdrachten of als je tegen dingen aanloopt.”

Wat vind je het mooiste aan werken in de kinderopvang?
“Het mooiste aan de kinderopvang vind ik de interactie met de kinderen. Dat de kinderen blij zijn om mij te zien en dat uiten is steeds weer een cadeautje. Ik ben blij dat ik de leuke afsluiting van hun dag of vakantie mag verzorgen en in mijn geval kan ik dat ook nog eens combineren met sport en bewegen, wat ik zelf heel erg leuk vind en wat tegelijkertijd ook een uitlaatklep voor de kinderen is!”

Betaald leren, werkend groeien!
Op zoek naar een nieuwe uitdaging, net als Sefa? Start ook een werk-leertraject bij Topkids. Wij betalen je opleiding, jij leert het vak in de praktijk. Waar wacht je nog op? Lees hier meer en meld je vrijblijvend aan voor de online informatiebijeenkomst op woensdagavond 5 juni!