Mama, wil je met me spelen? Daar klinkt het weer. Die vraag. Eentje waar je soms heel enthousiast op ingaat. En soms heel enthousiast Oost-Indische doof van wordt. Want ja, zeg nou eerlijk. Die autootjes steeds op een rijtje zetten is nu niet bepaald het spel dat jij heel vermakelijk vindt. Toch is het heel positief voor de spelontwikkeling van jouw kind om af en toe mee te spelen. Dus, hup de kinderschoenen aan en spelen maar!
Wist je dat spel en spelontwikkeling super belangrijk is voor kinderen? Spelen heeft een positieve invloed op alle ontwikkelingsgebieden. Kinderen leren door te spelen. Zaak dus dat de spelontwikkeling goed verloopt. Daar kun jij als ouder een mooie bijdrage aan leveren.
Waarom is spelen zo belangrijk voor kinderen?
Uit onderzoek met ratten is gebleken dat wanneer jonge ratten minder spelen, ze als volwassenen minder goed om kunnen gaan met onbekende situaties. Ze verliezen hun weerbaarheid en kunnen minder goed met oplossingen komen dan de ratten die wel konden spelen in hun jonge jaren. Hoewel onze kinderen natuurlijk niet te vergelijken zijn met deze beesten, verwachten onderzoekers wel dat dezelfde gedragingen van toepassing zijn op mensen. Als de spelontwikkeling van kinderen stilstaat, zie je vaak ook dat een kind zich op andere gebieden minder gaat ontwikkelen.
Spelen is leren
Spelen draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Denk aan de ontwikkeling van de motoriek, taal, de cognitieve ontwikkeling en de sociale en emotionele ontwikkeling. Kinderen leren door te spelen, te ervaren en te doen. Baby’s spelen en leren bijvoorbeeld door te voelen en te proeven. Ze ontdekken verschillende materialen en structuren en krijgen door waar hun eigen lichaam eindigt en de wereld begint. Een ouder kind speelt door materialen te ordenen, een dagelijkse situatie na te spelen of door een gezelschapspelletje te doen.
Emoties onder controle
Waar volwassenen leven in een praatcultuur, en hun emoties vaak wel onder woorden kunnen brengen, ligt dit bij kinderen anders. Spelen helpt kinderen om hun emoties onder controle te krijgen of gebeurtenissen te verwerken. Spelen helpt stress te verminderen. Dat geldt overigens niet alleen voor kinderen, maar net zo goed voor volwassenen. Het is heel gezond om zelf ook af en toe mee te spelen met jouw kind. Jouw deelname aan het spel heeft daarnaast nog meer positieve effecten.
Spelen met je kind
Om het spel aan de gang te houden hebben kinderen hebben af en toe de hulp van volwassenen nodig. Zij kunnen kinderen helpen om een stapje verder te komen in hun spelontwikkeling. Natuurlijk is het ook belangrijk dat kinderen leren om zelf te spelen, maar als je merkt dat het spel van je kind niet meer zo lekker loopt kan het nuttig zijn om in te grijpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door mee te gaan spelen of een nieuw spelelement toe te voegen.
Hoe speel je met je kind mee?
Wanneer je met je kind meespeelt, let er dan op dat je het spel niet overneemt. Probeer aan te sluiten bij wat je kind aan het doen is. Je kunt bijvoorbeeld een suggestie doen: Zullen we een eitje bakken voor de pop? Of je doet je kind na: Ik ga ook een auto parkeren, net als jij. Laat je kind de ‘baas’ zijn over het spel. Naast dat het meespelen met je kind het spel kan verrijken, is het ook versterkend voor jullie onderlinge band.
Speeltips
Volgende week is het de Week van de Opvoeding. Onder het mom van #samendelenissamenweten geeft het Nederlands Jeugdinstituut gezellige speeltips voor in en buitenshuis. Je kunt hier leuke inspiratie opdoen. Vraag jij je vooral af waar je de tijd vandaag moet halen om te spelen met je kind? Lees dan de blog van vorige week nog even terug: Opvoeden met aandacht, hoe doe je dat?
Spelen bij Topkids
Bij Topkids zijn de speelruimtes zo ingericht dat er een rijk en gestructureerd aanbod is van spelmateriaal. De verschillende materialen zijn passend bij de leeftijden van de kinderen en hun fase van spelontwikkeling. Omdat spelen zo ontzettend belangrijk is, volgen onze pedagogisch medewerkers op dit moment een verdiepingstraining Spelen is van levensbelang. In deze training verdiepen onze medewerkers hun kennis en vaardigheden om kinderen aan het spelen te krijgen en aan te sluiten bij de spelontwikkeling van kinderen. Deze training van meerdere sessies wordt gegeven door Praktijk Roets.