Verantwoorde voeding

Bij Topkids gaan we verantwoord om met voeding. We zijn ons ervan bewust dat een gezonde en voedzame maaltijd belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom hebben wij voor de ontwikkeling van ons voedingsbeleid advies ingewonnen bij een voedingsdeskundige van het Voedingsatelier te Utrecht. Daarnaast volgen we ook de richtlijnen van het Voedingscentrum en hebben we biologische maaltijden.

Uitgangspunten

In de eerste levensjaren maakt een kind op alle gebieden hele snelle ontwikkelingen door. Op het gebied van voeding komt een kind voor het eerst in aanraking met verschillende smaken en structuren. Het ene kind zal meer eten dan het andere kind en de ene zal meer willen uitproberen dan de ander.

Voedingsmomenten beschouwen wij voor kinderen van alle leeftijden als waardevolle momenten van voldoening, rust, geborgenheid  en samenzijn.

  1. Kinderen hechten veel waarde aan regelmaat. Vaak eten ze dan ook beter.
  2. Hoe ouder kinderen worden, des te meer waarde hechten we aan een gevarieerde maaltijd. We bieden zoveel mogelijk producten aan van het seizoen en stimuleren kinderen om verschillende dingen te proberen.
  3. We vinden het belangrijk dat kinderen plezier hebben in het eten. Tijdens het voeden van de baby’s nemen we hier de tijd voor en gaan met kinderen even apart zitten. Bij de grotere kinderen zorgen we voor een rustige en gezellig sfeer aan tafel.  Eten zien we als een gezamenlijke activiteit. In de praktijk blijkt vaak: “zien eten is doen eten”.
  4. We werken in ons voedingsbeleid steeds meer toe naar zelfstandigheid. Hierbij kan worden gedacht aan drinken uit een beker, met een lepel eten of brood smeren met een (bot) mes.
  5. Wanneer kinderen niet willen eten, stimuleren we ze hierin. Pushen doen we niet. Wel houden we de ontwikkeling nauwkeurig bij en bespreken dit met de ouders.

 

Voedingsaanbod voor kinderen tot 1 jaar

In  overleg met ouders wordt vooral bij jonge kinderen het voedingsritme van het kind gevolgd. Stapsgewijs en in overleg met ouders wordt de voeding steeds meer uitgebreid. Melkvoedingen zullen steeds meer worden vervangen door maaltijden.

Drinken

  1. Met ouders wordt besproken of er borst of flesvoeding wordt gegeven. Flessen dienen zelf meegenomen te worden, aangezien baby’s vaak beter drinken uit hun eigen fles.
  2. Afgekolfde borstvoeding leveren ouders voldoende gekoeld of ingevroren (in kleine porties) af op het kinderdagverblijf. Deze porties zijn voorzien van naam en datum en mogen maximaal drie maanden in de vriezer worden bewaard. Borstvoeding wordt zo snel mogelijk getransporteerd, liefst in een koelbox of –tas.
  3. Ouders leveren geen klaargemaakte flesvoeding aan. Flesvoeding wordt vlak voor de voeding klaargemaakt.
  4. Naast borstvoeding of opvolgmelk krijgen kinderen water of lauwe (kruiden)thee zonder suiker.
  5. Bij voorkeur gaat het kind vanaf 8 maanden oefenen met het drinken uit een (plastic) beker. Dit is beter voor de mondmotoriek dan een beker met een tuit. We zullen kinderen hierin ondersteunen.
  6. Een kind hoeft volgens ons voedingsbeleid de beker niet helemaal leeg te drinken. Als een kind de beker niet leegdrinkt, heeft het simpelweg geen dorst. Wij stimuleren kinderen wel om op vaste momenten te drinken.

 Eten

  1. We starten met het geven van eerste hapjes (fruithapje, warme maaltijd of brood maaltijd) in overleg met de ouders. We beginnen met zogenaamde ‘oefenhapjes’, waarbij het eten is gepureerd. Bij het eten van brood, starten we vaak met korstjes. Zodra kinderen hapjes krijgen, laten we ze de mondmotoriek oefenen met een (ondiep, plastic) lepeltje. Er is altijd een pm’er in de buurt om kinderen hierin te begeleiden.
  2. Vaak wordt gestart met een fruithapje. Kinderen wennen makkelijker aan zachte smaken. We beginnen er altijd mee in overleg met ouders en wanneer kinderen thuis ook al hebben ‘kennis gemaakt’ met een product. Dit in verband met mogelijke allergische reactie. Het fruit en de groente die we als oefenhapje tussendoor geven is vers gepureerd. Dit hapje bestaat uit appel, peer en/of banaan. Afhankelijk van wat er thuis wordt aangeboden kiezen we ervoor om te starten met een soort fruit of een combinatie van verschillende fruitsoorten. Wanneer kinderen eraan toe zijn, worden de stukjes fruit steeds groter en het fruitaanbod uitgebreid.
  3. Ter uitbreiding van de voeding kan er worden gekozen voor een warme maaltijd of broodmaaltijd.
  4. We besmeren het brood altijd met een beetje ongezouten roomboter.

 

Voedingsaanbod voor kinderen vanaf 1 jaar

 Drinken

We bieden de kinderen vooral water en thee aan. Daarnaast bieden we ook maximaal 1 beker met zuivel (over het algemeen melk) aan.

Eten

In de ochtend bieden we fruit aan, ’s middags rauwkost. In principe is ons streven om kinderen in totaal minimaal 1,5 stuk fruit en/of groenten aan te bieden. De kinderen krijgen tussen de middag een warme maaltijd. Zie voor specificatie van deze voeding verderop in dit voedingsbeleid. Indien gewenst kan aan het einde van de dag nog een broodmaaltijd worden genuttigd.

Hoeveelheid

Kinderen zijn bij ons in ontwikkeling en vaak volop in beweging. Ieder kind verschilt daarin en doet dat op zijn eigen tempo. Hetzelfde geldt voor het eet en drinkpatroon. Het ene kind eet of drinkt meer dan het andere kind. Wanneer kinderen te weinig eten of drinken, dan proberen we ze hierin meer te stimuleren of het vaker aan te bieden. Wanneer we ons hierover zorgen maken wordt dit met ouders gecommuniceerd.

Kinderen mogen bij ons naar behoefte om drinken (water/thee) vragen. We bieden de kinderen geen sap aan, gezien de grote kans op tandbederf en overgewicht. Daarnaast bieden we ze één beker half volle melk per dag. De overige momenten bieden we de kinderen water of (kruiden)thee aan.

Voor boterhammen is het ons streven om maximaal 2 boterhammen aan te bieden. Voor 3-plus kinderen verruimen we dit naar maximaal 3 boterhammen. Indien kinderen daarna nog trek hebben, bieden we extra groenten aan. Bij de warme maaltijd gaan we uit van een portie van 150 à 200 gram.

Keuze van producten

Bij het aanbod van ons voedingsbeleid houden we rekening met zoveel mogelijk producten van het seizoen. En producten met een natuurlijk oorsprong. Dit houdt in dat producten zo min mogelijk zijn bewerkt. Daarnaast maken wij zo min mogelijk gebruik van voeding met zout, zoetstoffen en verzadigde vetten.

Onze warme maaltijden worden verzorgd door Moekes Maaltijd. Moekes Maaltijd verzorgt gevarieerde en gezonde maaltijden met seizoensproducten (waarvan voornamelijk groenten). Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van zout of kunstmatige toevoegingen.

Speciale wensen

We gaan uiterst zorgvuldig om met speciale wensen wat betreft allergieën of vanuit een geloofsovertuiging. We vinden het dan ook belangrijk dat deze wensen worden besproken. We proberen zoveel mogelijk aan deze wensen tegemoet te komen. Het kan ook voorkomen dat we u vragen om zelf producten mee te nemen.

Traktatie

We vinden het ontzettend belangrijk dat een traktatie gezond is. Daarom vragen wij ouders de traktatie klein te houden en calorie-arm (zonder suiker, zoetstoffen, zout of vet). Op internet zijn er veel ideeën te vinden. Ook de pm’ers kan om advies worden gevraagd. Niet-eetbare traktaties zijn een leuk alternatief, zoals ballonnen, stickertjes, vingerpopjes, uitdeelboekjes of bad eendjes.