Alleen al in Nederland gooien we jaarlijks een miljard babyluiers weg. Dit is een enorme afvalberg. Een berg die mogelijkheden biedt voor recycling: het plastic van de luiers kan worden gebruikt in nieuwe producten en het organische materiaal kan worden vergist om zo energie te winnen.
In huishoudens, maar ook in de kinderopvang, worden luiers vaak wel apart verzameld, maar belanden ze uiteindelijk toch in de container met al het overige afval. Dat is niet goed voor het milieu. Voor een kinderdagverblijf betekent het scheiden van luierafval een reductie van 20-50 procent van het restafval. Dat scheelt ontzettend veel in de CO2-uitstoot.
Recyclen van luiers
Luiers kunnen gerecycled worden door de plastics van de oorspronkelijke luier en het organische materiaal van elkaar te scheiden. Van een vat vol met vieze luiers is biogas te maken door het te koken onder hoge druk en bij hoge temperatuur. Biogas kan uiteindelijk omgezet worden in warmte, maar daar is wel eerst een hoogthermisch proces voor nodig. Ook is de hoge temperatuur nodig om schadelijke medicijnresten en ziektekiemen te vernietigen. Met andere woorden: er moet eerst veel energie in voordat je er energie voor terug krijgt.
Inzamelen van luiers
Om luiers logistiek slim in te zamelen, is een netwerk van kinderdagverblijven en zorginstellingen als centrale inzamelpunten nodig. Daarom hebben de Topkids kinderdagverblijf vestigingen in Soest en Zeist zich aangesloten bij de stichting Luierrecycling Nederland. Deze stichting maakt zich hard om gefaseerd recycling van luiers mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we ongeveer 35% van het restafval reduceren.
Meer informatie is te vinden op www.luierrecyclingnederland.nl.
Ouders kunnen op deze vestigingen speciale luierzakken ophalen en hun luiers ook deponeren.